27.04.2024 г., 19:20 ч.

Дъждовен ден за градинаря 

  Поезия
68 2 3

ДЪЖДОВЕН ДЕН ЗА ГРАДИНАРЯ

 

Тъй както градинарят в дъждовно утро

със жалостно око градината оглежда,

така и аз върху перваза на прозореца

подпирам лакът.

Денят е облак,

разтръскал кукувичата си прежда.

Търкаля черни камъни по ската мракът.

 

Светът по своите объркани спирали се върти,

отива,

връща се,

дълбае –

и все не стига

до истинската същност на нещата.

 

Какво са хлябът, славата, парите,

нетрайните възторзи на плътта,

когато

с изпружени пети

и със душици примирени

ще се представим някой ден пред Господ Бог?

Или пред Сатаната?

 

Защо тъй яростен живях?

И днес, към своя край закретал,

с прахан и кремък в пазвата превалям вече дългия си хълм.

Един задавен в яростта си Попокатепетъл.

Един премазан от пороя житен кълн.

 

Защо в безсмислици, в несмислени вражди,

в камари непресметнати надежди

човек пилее силици –

и чезне?

Нима е сляп – да види какви нетрайни къщички от “Лего” си реди?

А кулите от злато и от слонски бивни

са въздух .

Порнография.

Поезия.

 

Протягам през прозореца душа и чувам –

дъждът вали и плевелът в градината расте.

Събаря мракът

стоборите с напуканите грънци.

А градинарят под навеса

като разплакано дете

седи и чака.

И моли се на небесата

да пратят слънце.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Велика и смирена самоанализа и анализа на този свят! И образът на градинаря, който моли за слънце, насред дъжда, защото много обича градината си! А прочитите са много! Благодаря за красотата и дълбочината на любовта!
  • Защо в безсмислици, в несмислени вражди,
    в камари непресметнати надежди
    човек пилее силици –
    и чезне?


    Защо…
  • Защо тъй яростен живях?
    И днес, към своя край закретал,
    с прахан и кремък в пазвата превалям вече дългия си хълм.
    Един задавен в яростта си Попокатепетъл.
    Един премазан от пороя житен кълн.
Предложения
: ??:??