24.11.2018 г., 4:16 ч.

Избрана старост 

  Поезия
1130 0 2

 

Не е лесно да остаряваш красиво!
Красивата младост отдавна я няма.
Огледалото гледа основно във сиво,
а в къщи пак сме останали двама.

 

Младостта като иска да се пръждосва.
Където си иска там да се дене.
Не ми дреме, че възрастта ме дамгосва
щом мойто момиче е тука до мене.

 

Със здравето договор сключих предния ден-
дневно три цигари и малко ракия,
а то да си отиде веднага от мен
щом не устискам и се пропия.

 

Нека пороците да ме прощават,
но още имам вземане даване с тях
и макар, че ден след ден намаляват
все пак е рано да ставам за смях.

 

Макар, че брониран съм с няколко стента
и от време на време спохожда ме спазъм,
щом падне ми, ползвам житейската рента
и спорим с живота с нужната доза сарказъм.

 

Да се променям би било лудост -
оставам такъв какъвто ме знаят,
пък и съм свикнал със своята „хубост“ -
скритите добродетели нека си траят.

 

От дереджето си човек щом е доволен
(Не зная дали съм крив или прав!)
защо трябва да живее като болен -
за да умира „напълно здрав“?

 

Що се отнася до „красивата старост“ -
дал съм я на зелени поети под наем.
А за да не отива живота нахалост,
да го живеем така както си знаем!

© Събчо Събев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "...Измислица за всеобщо утешение..." - и аз съм на същото мнение
  • Събчо,харесах темата за"Красивата старост".Измислица за всеобщо утешение.Но понякога помага.
    Поздрав!
Предложения
: ??:??