17.05.2024 г., 14:21 ч.

Природа 

  Поезия » Свободен стих
83 0 0

Природа

 

Пространството отвън природа е.

Гледат, нашите очи което. Ушите

Чуват що. Краката да ходят обичат. Ръцете

Да докосват. Разходките с природата

Ни свързват. Да има трябва периметри

И маршрути, чрез които човекът-животно,

Душата-човек с природата се свързва.

 

Хората какво са? - природа те са.

Те са светлина, топлина - души и

Духове. Паздравявай ги и гледай.

Почитай уважавай. Давай ти за тях

По малко, вземай и храни се. Слънца

Са хората, които - срещаш ти по пътища,

Пътеки свои. "Камъни" човеците са -

За душата наша - когато домове за

Нея ний строим. Животните са братя

От които, също, да се учим може.

 

А растенията какво са? Живи същества.

Амулети от дърво да се правят може.

И те ще дават в твоя път пак бодрост.

Искрички малки радост. Слава на

Растения, треви, дървета и цветя.

 

С вода студена първо леко, а после

Смело ти облей се. В реките се потапяй. Разходките редовно свои ти прави и - гледай-гледай този свят природен - 

Връзки нужни с него ти прави, 

Природата в душата внасяй.

Да има ти какво, в минутите благословени

На свойто размишление да си спомниш.

Мисли, чувства таз природа, що

Се гледа външно първо, после вътре,

Поражда - светлина от нея идва.

Насищане душевно, вдъхновение, опит.

 

Земята щастие съдържа, радост.

Като бог, кат майка да се почита

Може тя. Благата земни те ще дойдат

Чрез връзка със земята. Прохладата

Обичай нейна - здраве тя съдържа,

Както топлината външна. Прохладата

Поражда във душата топлина, смелост

Дава на духа. Движи се смело кат

Животно, куче, котка във всичките

Посоки. Погледът си уважавай, очите,

Те ще ти подскажат да правиш нещо.

Без колебание направи го.

 

Душата иска да "яде", както кравата

Която трева сочна иска да пасе.

 

Слънцето обединява на земята всичко

И с прекрасното небе ни свързва. Почитай-поздравявай

Сутрин тоз обединител - Хорс.

На Хорс кажи и произнасяй всеки ден -

Слава. 

 

До боговете ний сега дойдохме.

Те са върхове и планини, ландшафти

В нашата душа, чувствен фон са,

Умствена храна. Слава на Велес, 

Природен бог, и на всичките до него.

 

На крави, лъвове, змии, орли, на

Цялата природа що тялото, душата

И духа са взели и приели да им

Бъде - природа външна, и природа

Вътрешна - слава. На Лесничея що тук

Описа природата със същества, и

Който иска да се движи във

Всичките посоки, който е разбрал,

Че смисълът на всичко във света е

Радостта. Но за да радост има

Усилия възможни, по-точно

Движения уместни нужно е

Човекът да осъществява. В природата

И с нея. Слава на Нея!

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??