4.05.2024 г., 9:18 ч.  

Сражение 

  Поезия » Свободен стих
42 0 0

Сражение

 

Който да работи се научи,

Той и войн да бъде може.

На неудобства да издържа.

С-РА-ЖЕНИЕ значи - огън 

(жение), заедно със слънцето

Със РА, се движиш и работиш.

 

Защо е нужен труд, и работа,

Борба, сражение и война?

За да закалиш се, за да силен

Станеш, и тогава ще постигнеш

Радостта, - радостта, която е

На доволство, на хармония

Прекрасен миг е. Погледай се,

Виж се, не кой си ти - а какво

Си ти - водиш ли добре своите

Сражения - сражения, от които

Силен ставаш и в които на

Радостта прекрасна пътища

Прокарваш?

 

За размишление време дай се,

Ти си командир, войник и генерал.

Делата скромни свои как ги

Движиш, малко-малко направи,

На път тръгни, гледай-гледай ти

Да видиш къде си силен и къде

Си слаб. Капризите зад "борда"

Остави, самосъжаления разни,

Неща странични и суетни, що

Не дават нищо, гледай за

Неща, които човек достоен

Искат тебе да направят. Кат

Се погледнеш ти да видиш,

Че си войн, че си нещо, имаш

Скромно свое съдържание.

 

Врагове са слабостите разни,

Излишества и суетата, глупостта.

Това е кал за твоите нозе.

Калта и тя е нужна и благословена,

Когато път желан държиш.

Обувките си ще почистиш лесно.

Всичко лесно е за онзи, който

Трудностите уважава, който смята

Че труда, усилието и сражението -

Те са поход на съзнанието, духа

За сила, за достойнство, светлина

И радост. На път тръгни, само

Крачка направи, после втора.

 

Вдъхновение да се чака не е лошо,

Мисли и пей, дела скромни дребни

Ти извършвай, чакай вдъхновение.

Но силата, увереността, когато

Дойдат - дошъл е веч решаващия

Миг, на неотвратимо действие и

Удар. Трябва да покажеш ти на

Своя дух, че пътуваш и се движиш

Там, където него ще го възвисиш,

Ще го утвърдиш в нова красота -

С достойнство ново и доволство.

 

Няма да спреш обаче ти дотук.

Денят всеки, задачи нови вика.

Но важното е тук, че признал си

Ти истина една - трудът, сражението

В живота - от тях се ражда тази

Красота, която ще покаже, че

Живота има две страни еднакво

Приемливи - хубаво и "лошо", и

Още, че - ти не едностранчив,

Не капризен си, не "мамино синче".

 

Тези на живота две страни,

Държиш ги в равновесие,

Използваш ги за красота-доволство.

 

Учението северокорейско "чучхе" -

Опора на свойте сили,

На собствените сили - не е лошо.

Човекът фактор е в живота,

И да бъде трябва. Труди се,

Радвай се, сражавай се, живей!

Душата да се храни иска, 

Духът - да пътешества, да лети.

 

 

Слава на Велес, и на стоящия до него.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??