1.06.2020 г., 3:40 ч.

Забрава 

  Поезия
556 0 2

Натежало е оловното сиво небе,

подпряло се сякаш на кръста църковен.

Вятърът в ослепелите къщи снове,

останал единствен стопанин грижовен.

 

По листата тополови е кротнал дъждът.

Влажният полъх в некролозите срича.

От керемидите тихо капе ръжда

и по разкривения зид надолу се стича.

 

Върху  мокрия плочник една кална следа.

Накуцвайки куче самотно минава.

От мътната локва кротко близва вода.

Оглежда се тъжно и продължава.

 

Пътека обрасла с тревата на спомени,

изписана нявга, като момина вежда,

забравила вече къде ни е корена,

криволичи на някъде без да довежда.

 

Зад провиснали порти увити в синджири,

сред обраслите дворове с бъз и коприва,

едно минало своето бъдеще дири,

но пустош, безвремие и разруха открива...

 

А в душата е по-сиво дори от небето.

Безсилна с видяното да се смирява.

И боли от страшната болка сърцето.

Болката, която се казва забрава...

 

© Събчо Събев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Сви ми се сърцето... Изпълнени с тъга редове... Тази картина, която описваш я има навред по селата... А като си представи човек, че всяка къща е била изпълнена с глъч... Тъжно е...
    А стихът ти е много красив! С точност си обрисувал забравата!
  • Хубаво.
Предложения
: ??:??