Българйо, от теб какво остана?
Една недоизкупена земя!
Една недоокрадена държава,
а всъщност недостигната мечта.
Ограбваха те свои или чужди.
Лишиха те от устрем и живот,
но твойта участ явно не събужда
гневът на оскотелия народ.
Кажи ми за това ли тук умряха
героите на българския гняв?
За туй ли Ботев носеше байряка,
а Левски падна сам и величав?
Сега не търсим стари идеали,
а новите са като глобален тор.
Децата ни живеят за забава,
а ние емигрираме от зор.
И търсим просто хляб или удобство
желаем да живеем като тях.
А Западът със техника господства –
превръща всяко щастие във грях.
Погубваме душите си незрящи
стремейки се към лъскави неща.
А по-добре да сме със стари гащи,
от колкото с изкуствени сърца.
© Авитохол Все права защищены